money-2724241_1920

Heb jij moeite met sparen en wil je beter om leren gaan met je geld? Het kan veel schelen als je weet hoe jij makkelijker geld kunt sparen. Hierbij hoef je niet meteen in te houden op grote bestedingen, maar kun je al met de kleinste dingen beginnen. Het geeft een grote verantwoordelijkheid om je baas te zijn over je eigen rekening en te letten op de inkomsten en uitgaven. 

Tip 1: Ga terug naar de basis

Ga voor één week terug naar de basis. Daag jezelf uit om bijvoorbeeld voor maar 2 euro een maaltijd neer te zetten. Dit kun je onder andere doen door voor meerdere dagen te koken met producten die relatief goedkoop zijn. Met de basis bedoelen we alleen de producten die je echt nodig hebt om te leven. Besteed dus voor een week niks aan luxeproducten. Ga na deze week na hoeveel extra geld je over hebt in vergelijking met een normale week en controleer of je voor een tijdje kan leven van de basisbehoeften. 

Tip 2: Zet een maximum bedrag op je rekening

Wanneer je eens per maand je loon krijgt is het aan jou om te bepalen wat je met je geld doet. Bedenk hoeveel geld je per maand extra wil sparen en zet dit aan de kant op je spaarrekening. Het overige geld zet je op je betaalrekening en kun je dus besteden in die maand. Zet wel een realistisch bedrag extra opzij, waarvan je weet dat je dat kunt besparen. Staat het eenmaal op je spaarrekening, houd voor jezelf dan aan dat je hier echt afblijft. 

Tip 3: Verwen jezelf niet met spullen

Het is menselijk om te denken dat wij van het kopen van artikelen gelukkig worden. Juist omdat we een groot verlanglijstje hebben van spullen die we graag willen, zijn we snel geneigd om onszelf te belonen met spullen. Verwen jezelf daarom niet met spullen maar met tijd. Bepaal wat je in die tijd graag voor jezelf wil doen, bijvoorbeeld door het lezen van een boek of het kijken van een serie. 

Heb je serieuze financiële problemen? Schakel bewindvoering in Enschede in om dit samen met jou op te lossen. Je kunt hiervoor Met ‘n Klik inschakelen die je hierbij kan helpen.