Vanavond kondigde de premier weer een aantal strenge maatregelen af. Dat was voor heel Nederland even slikken, maar is vooral een harde klap voor een aantal sectoren. Zoals tijdens alle crises, wordt de ene sector harder geraakt dan de andere sector. In deze pandemie is het met name de culturele sector, evenementenbranche en horeca die het zwaar te voorduren heeft.

De roep naar omscholing wordt steeds groter. Maar, wat dan? En hoe voorkom je dat je over een aantal jaar wéér moet gaan omscholen?

In sommige sectoren is er eigenlijk altijd wel werk te vinden. Of zoals het in de economie wordt genoemd, zijn minder conjunctuur gevoelig. Er is eigenlijk altijd wel vraag naar. In deze blog, een aantal stabiele banen, die ten grondslag liggen aan het goede functioneren van een kennismaatschappij.

ICT

In een wereld die steeds meer vertrouwd op techniek en communicatie kunnen we niet zonder specialisten in digitalisering. ICT gerelateerde opleidingen vereisen een goed analytisch vermogen,  maar net zo belangrijk zijn sociale vaardigheden om de misschien ingewikkelde stof over te kunnen brengen op de gebruiker.

Techniek

Met een technische achtergrond zit je al snel goed. De technische branche is super divers en is globaal op te splitsen in twee takken: coördinerend of uitvoerend. Als coördinator ben je bijvoorbeeld werkvoorbereider of projectleider. Vanuit je kantoor voerzie je een proces wat veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Als je meer een aanpakker bent, zijn er –ook op hoog scholingsniveau- gespecialiseerde uitvoerende beroepen. Van monteur tot ontwerper, van elektrotechniek tot riolering.

Zorg

Het belang van de zorg werd in deze pandemie benadrukt. De vraag naar verpleegkundigen zal altijd bestaan. We worden steeds ouder, en hebben dus ook steeds meer zorg nodig. Wanneer je in de zorg werkt, werk je ‘met je hoofd, je hart en je handen’. Veel mensen beschouwen het als een roeping en halen veel voldoening uit hun dagelijkse bezigheden.

Onderwijs

Als kennismaatschappij is het belangrijk om te blijven leren. Beroepen in het onderwijs reiken dus verder dan alleen op scholen. Zo zijn er tal van onderwijs gerelateerde beroepen in de geprivatiseerde wereld. Sommige beroepen hierbinnen zijn meer cruciaal dan anderen. Rijinstructeur worden levert misschien een stabielere stroom aan klanten dan een gespecialiseerde workshops of cursussen op het werk.

In zekere zin kan je natuurlijk niet zwart op wit stellen wat crisis gevoelig is en wat niet. Soms heeft het overheidsbeleid grote invloed. Denk bijvoorbeeld aan bezuinigingen in het onderwijs, de zorg of de bouw. Wanneer de overheid juist een zogenaamd anticyclisch beleid voert, dus juist in crisis tijd gaat investeren in een bepaalde sector om de economie te stimuleren, kan dat zelfs banen opleveren in crisistijd. Een echte garantie is er dus helaas nooit.