Een veelvoorkomende calamiteit op het werk is het uitbreken van brand. Het kan zijn dat dit een minimaal vuur blijft, echter kan het ook gebeuren dat dit uitbreekt door het hele bedrijfspand. Wanneer er brand uitbreekt in het pand is het daarom belangrijk om te weten wat je moet doen. 

Brandpreventie

De eerste stap die genomen moet worden is het voorkomen van brand. Dit kun je onder andere doen door het plaatsen van brand- en rookmelders, het beschikbaar hebben van voldoende blusmiddelen (zoals brandblussers en branddekens) en vluchtroutes. Daarnaast kun je brand ook voorkomen door het personeel goed te instrueren en voldoende bedrijfshulpverleners te hebben. 

Uitbreken van brand

Op het moment dat er brand uitbreekt, moet je klaarstaan om de brand te melden. Wanneer de brand hevig is kun je meteen het alarmnummer bellen. Vervolgens is het belangrijk om dit aan collega’s te melden. Wanneer het een kleine brand is, kun je meteen je collega’s op de hoogte stellen en de brand eventueel zelf blussen. Breng jezelf echter niet in gevaar!

Ontruimen pand

Is de brand erg groot en gevaarlijk? Zorg er dan voor dat er een ontruimingsplan is, zodat je het pand direct kunt ontruimen. In de meeste gevallen weten de bhv’ers van het bedrijf hoe zij moeten handelen en dragen de verantwoordelijkheid over het ontruimen. Zorg dat je een plek hebt om heen te gaan en zorg dat er geen mensen in de buurt zijn die gevaar kunnen lopen.  Een tip is om contact op te nemen met een bouwhekken verhuur zoals bij Webo verhuur, waarmee je meteen het gebied af kunt zetten.