Hoe komt u eigenlijk aan de beste financieringsdeal? Meestal tegen betere rente en voorwaarden dan u direct zou krijgen. Uw haalbaarheid van uw kredietbehoefte wordt geschat, zo wordt ook gekeken waar u voor in aanmerking komt, waaronder bij ING, de Rabobank en ABN AMRO. Vergelijk maar liefst meer dan 30 aanbieden, vanaf een 2,3% rente en krijg hulp van een financieel expert bij uw aanvraag.

Zo simpel kan het zijn

De kredietwaardigheid van uw onderneming is de belangrijkste factor of je wel of niet in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Financieel stabiele bedrijven krijgen makkelijker een lening, omdat banken en kredietverstrekkers dan minder risico zullen lopen. Financiers hanteren vaak twee basisvoorwaarden, namelijk dat uw bedrijf minimaal 1 jaar in business is, en uw jaaromzet minimaal hoger dan €50.000 is.

Welke lening kiest u?

Er zijn verschillende soorten leningen, zo heeft u een zakelijke lening, waar u zakelijk geld lenen kan inzetten voor een werkkapitaal of inventaris, een verbouwing of bijvoorbeeld een bedrijfsovername. Ook heeft u een zakelijk krediet. Een kredietlijn geeft u toegang tot flexibele cash en is te vergelijken met rood staan bij de bank. Ook kent u factoring. Bij factoring krijgt u uw factuur onmiddellijk uitbetaald. Uw debiteur betaalt de factuur niet aan u, maar aan het factoringbedrijf. Tot slot kent u ook lease. Bij gebruik van grote bedrijfsmiddelen en bedrijfsauto’s is het gebruikelijk om deze te leasen. Voordeel is dat de waarde van het bedrijfsmiddel belangrijker is dan de prestaties van uw bedrijf. Afhankelijk van de huidige situatie van het bedrijf kan het zijn dat u voor de ene of de andere aanbieder kiest. 

Rente

Waar moet u dan aan denken bij rente? De zakelijke rente voor een bedrijfslening bedraagt tussen de 3,8% en 20% op jaarbasis. Deze bedragen lopen erg uiteen. De marktrente wordt ook wel de inkoopprijs van geld genoemd. Over het algemeen geldt dus: hoe hoger de marktrente, hoe hoger de rente op uw lening. Bij een risicoprofiel gaat dat anders, namelijk het risicoprofiel van het bedrijf dat zakelijk krediet aanvraagt, is de belangrijkste factor bij het vaststellen van de zakelijke rente.

Bij een onderpand geeft een zekerheidspositie voor de kredietverstrekker. Sommige kredietverstrekkers eisen een onderpand. Vraagt u bijvoorbeeld een lening aan voor een bedrijfspand, machines, inventaris of voertuigen? Dan dient het activa waar de lening voor wordt afgesloten vaak als onderpand.

Let er wel op dat sommige banken kosten in rekening brengen bij vervroegd aflossen. Verwacht u in de toekomst meer cash binnen te krijgen? Of rond u in één keer een groot project af? Dan kan boetevrij aflossen interessant voor u zijn.