Als je dubbel glas wilt, ernstige houtrot hebt of gewoon een andere look wilt, zijn nieuwe kozijnen, bijvoorbeeld kunststof raamkozijnen, een must. Net als bij alle klussen in je huis, wil je dan natuurlijk wel weten hoeveel je kwijt bent. De prijs van kozijnen is ruwweg opgebouwd uit vier onderdelen: arbeidskosten, montage, sloopwerk en materiaalkosten. Materiaal- en arbeidskosten maken hiervan het grootste deel uit. Deze blog onderzoekt waar de kosten van kunststof raamkozijnen uit opgebouwd zijn. Want wat kost een kunststoffen kozijn eigenlijk? En wat ben je kwijt aan goed glas en een goede montage? Door een antwoord op die vragen te krijgen, wordt het makkelijker om te beslissen of kunststof hét materiaal voor jou is.

Het kunststof raamkozijn

Het gros van de kosten voor materialen zal gereserveerd moeten worden voor dat wat voor het kozijn zelf gebruikt wordt. De prijzen die je online kunt vinden zijn indicatie prijzen, maar deze geven wel een redelijk goed beeld van wat je er in ieder geval aan kwijt bent. Uiteraard maakt het in de eerste plaats uit hoe groot het kozijn moet zijn, want groter betekent duurder. Voor een raamkozijn van 30x30cm ben je ongeveer €60,- kwijt, voor een kozijn van 120×80 iets meer dan het dubbele (€130,-). Meet dus van tevoren goed op wat de grootte is. Daarnaast is het kozijn duurder als het open moet. Valramen zijn hierbij goedkoper dan draaikiepramen, bij de laatste soort is immers ook meer mogelijk.

Glas

Een ander belangrijk element in de kosten is het soort glas wat je kiest. Hierbij is het materiaal van het raamkozijn minder belangrijk. Vandaag de dag is enkel glas eigenlijk niet meer in gebruik. Het isoleert immers vrij slecht, waardoor zowel warmte en kou, maar ook geluid, er goed doorheen komen. Toch is er nog steeds genoeg om te kiezen. Bij normaal dubbel glas is er geen materiaal tussen de twee glazen (in plaats daarvan is er lucht), bij zogenaamd HR glas is er wel materiaal. Dit zorgt ervoor dat je kunststoffen kozijn nóg beter isoleert. Uiteraard is het glas wat beter isoleert wel een stuk duurder. Toch kan het dat waard zijn, zeker op de langere termijn, aangezien je wel energie zult besparen. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere energierekening en dus vaak tot een forse daling in de vaste lasten.

Montage en voorrijkosten

Zoals eerder benoemd, spelen ook montagekosten een grote rol. Aangezien de werkers er vrij veel tijd aan kwijt zijn, is dit ook niet meer dan logisch. Gelukkig zijn er vrij veel aanbieders van kunststoffen raamkozijnen. Dit zorgt ervoor dat je goed kunt vergelijken, zowel in wat ze aanbieden, als in de prijs. Het is daarbij wel aan te raden om een lokaal bedrijf te kiezen, omdat je dan over het algemeen minder voorrijkosten hebt. Als je graag zo veel mogelijk geld wilt besparen en zelf handig bent, is het ook mogelijk om het kozijn zelf te plaatsen. In dat geval betaal je alleen de materialen, in dit geval het kunststof kozijnen en het glas. Veel bedrijven helpen je hier wel wat bij door tips & tricks te geven en, als je dat vraagt, te helpen met advies.