Er zijn steeds meer zzp’er in Nederland. Dit is ook logisch aangezien door de komst van het internet het nog nooit zo gemakkelijk geweest om een eigen bedrijf te beginnen. Zeker in de creatieve servicesector is het heel gemakkelijk om een website op te zetten en via sociale media je eerste klanten te vinden om je service aan te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan fotografen en videografie experts. Of zzp’ers die sociale media marketing of consultancy doen aan andere bedrijven. Het fijne aan zzp’er zijn is dat je voor jezelf werkt, flexibel bent en als je jezelf goed positioneert, heel goed kunt verdienen. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Wanneer je als zzp’er werkt dan moet je alles zelf doen. Inclusief administratie taken. Juist als je succesvol bent dan zal er zoveel werk op je afkomen dat je het niet allemaal meer aan kunt. Dit is het moment om uit te breiden. Maar hoe neem je als zzp’er de volgende stap?

Werk uitbesteden

Wanneer je als zpp’er zoveel nieuwe klanten binnenkrijgt dat je het niet meer aan kunt dan is de eerstvolgende logische stap om werk te gaan uitbesteden. Veel zzp’ers denken dan meteen aan mensen als werknemer aannemen. Dit kan zeer intimiderend zijn. Want zodra je mensen een contract aanbiedt ben je niet meer alleen verantwoordelijk voor je eigen inkomen maar ook voor het inkomen van een ander. Wanneer je het nog niet aandurft om iemand aan te nemen, is het ook een optie om werk uit te besteden aan andere bedrijven of aan andere freelancers. Op deze manier wordt je werklading minder zonder dat je andere mensen in dienst moet nemen.

Zakelijke lening aangaan

Als je als zzp’er toch echt de stap wilt maken naar een echt bedrijf dan komen hier natuurlijk best wat kosten bij kijken. Je zult een bedrijfspand moeten zoeken en huren en ook echt mensen in dienst nemen. Op deze manier kun je de komende jaren je bedrijf echt opbouwen. Om een goede start te maken en het kapitaal te hebben voor je uitbreiding kun je zakelijk krediet aangaan. Op deze manier heb je genoeg geld voor de eerste startmaanden. Natuurlijk is het wel belangrijk om dan deze lening te kunnen afbetalen en zo snel mogelijk de nodige omzetverhoging te hebben om je bedrijf soepel te laten lopen. De volgende stap nemen als zzp’er kan erg spannend zijn maar wie weet wat voor fantastisch bedrijf je kunt opbouwen.