Ben je van plan een nieuwe woning te kopen, heb je er al één op het oog of ben je genoodzaakt om te verhuizen om wat voor reden dan ook? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Een nieuwe woning is niet zomaar iets en er komt veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheek, eventuele verbouwing, het verkopen van je huidige huis, etc. In deze blog nemen je mee in een aantal tips en tricks die van toepassing zijn wanneer jij een nieuw huis gaat kopen. Het scheelt je een hoop gedoe achteraf wanneer je genoeg van te voren wat werk verzet.

Hoeveel kan jij lenen?

Je hebt het je vast wel is afgevraagd. Hoeveel kan ik lenen? Bij hypotheekrente.nl kan je gemakkelijk berekenen hoe hoge hypotheek jij kan krijgen. Het is fijn om te weten wat je maximale budget is. Hierdoor kan je namelijk gemakkelijk filteren online. De hoogte van je hypotheek wordt bepaald door verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoeveel jij verdiend per maand, wat je eigen inleg is en de waarde van de woning. Daarnaast verschild het per huis weer hoeveel ‘extra’ je kan lenen. Bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om te gaan verbouwen en het huis meer waard wordt. Hier heb zowel jij als de bank profijt bij. Hiervoor is vaak een potje beschikbaar, het geld wat je leent kan je dan gebruiken voor de verbouwing.

Maak een plan vooraf

Door een plan op te stellen zorg je ervoor dat je niet afwijkt naar iets wat de aandacht op dat moment trekt. Dit kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld veel meer geld uitgeeft dan nodig is. Stel in je plan op wat je maximaal wilt uitgeven, wat voor soort woning je wilt en aan welke eisen de woning moet voldoen. Wanneer je dit voor jezelf helder hebt is het slim om dit allemaal compact op 1 a4’tje te zetten. Deze kan je altijd weer terughalen en vervolgens naast bijvoorbeeld een bepaald huis leggen.

Inspiratie op doen

Het is altijd leuk om vooraf inspiratie op te doen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te gaan kijken bij anderen en via internet te kijken. Daarnaast zijn er veel magazines die allerlei inspiratie geven voor jouw nieuwe woning. Vervolgens is het slim om alles te verzamelen op bijvoorbeeld een moodboard. Een moodboard is een visuele ‘presentatie’ van de stijl van jouw nieuwe woning. Hiermee kan je gemakkelijk terug kijken naar wat je voor ogen had en of dit kan in je nieuwe woning.