In Nederland kun je kiezen tussen diverse uitvaarten. Voordat iemand komt te overlijden is het daarom slim om dit met diegene te bespreken en te vragen wat zijn of haar wensen zijn. Je zult waarschijnlijk alleen bekend zijn met het cremeren of begraven van iemand. Maar naast deze twee soorten uitvaarten kun je ook kiezen tussen resomeren en het afstaan van het lichaam aan de wetenschap. 

Cremeren

Een bekende vorm van een uitvaart is een crematie. Bij een crematie wordt het lichaam op hoge temperatuur verbrand, waarna as overblijft van de desbetreffende persoon. De temperatuur van het verbranden kan oplopen tot maar liefst 1100 graden celcius. Dit is één van de meest gekozen uitvaart vorm. 

Begraven

Dan hebben we ook nog het begraven van een persoon. Bij het begraven van een persoon wordt iemand in een kist onder de grond begraven, eventueel in hetzelfde graf als zijn of haar partner. Bij het begraven van een persoon blijft het lichaam voor lange periode intact. Deze vorm van uitvaart in Heerenveen is ook erg bekend. 

Resomeren

Resomeren is een nieuwe vorm van uitvaart. Dit wordt in Nederland een nieuwe manier of afscheid te nemen van het lichaam. Bij het resomeren van een persoon, wordt het lichaam in vloeistof opgelost. De vloeistof bestaat uit water en alkali en is tussen de 150 en 180 graden celcius. Het enige wat hierin overblijft is het skelet. Het skelet wordt na weken vermalen, waarbij er uiteindelijk witte poeder overblijft.

Aan de wetenschap

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om het lichaam af te geven aan de wetenschap. In dit geval wordt het lichaam gebruikt voor onderzoeken en wordt er meer informatie geworven over het lichaam.