Wil jij al een poosje een sportieve fiets aanschaffen om jezelf wat meer uit te dagen? Heel begrijpelijk, want fietsen is een fijne sport die je lekker buiten kunt doen. Er zijn veel verschillende sportieve fietsen, elk met hun eigen kenmerken. Voor diegene die niet goed weet welk exemplaar bij hem past hebben we wat van deze kenmerken op een rijtje gezet. Zo kies je gemakkelijker de juiste sportieve fiets, waar je jaren plezier van kunt hebben.

Een sportieve fiets met hydraulische schijfremmen

Als eerste is het belangrijk dat je het soort remmen kiest op jouw nieuwe fiets. Een fiets met speciale, hydraulische schijfremmen remt een stuk beter dan een fiets met normale remmen. Deze worden dan ook steeds vaker toegepast op krachtige e-bikes, maar ook op racefietsen. Op beide fietsen kun je namelijk gemakkelijk een relatief hoge snelheid behalen. Deze remmen zijn zeer geschikt voor als je echt van plan bent hard te gaan rijden, want stel dat er iets gebeurt dan wil je snel kunnen reageren. Sterke, hydraulische schijfremmen zijn dan zeer prettig, want zo kom je veel sneller tot stilstand of kun je uitwijken voor iets dat op je pad komt.

Een racefiets met hoeveel versnellingen?

Naast het type remmen op jouw sportieve fiets moet je ook beslissen hoeveel versnellingen je wilt dat deze heeft. Racefietsen kun je kopen met bijvoorbeeld 8, 12 of zelfs 27 versnellingen. Sommige mensen vinden versnellingen niet nodig, maar de meesten maken er maar wat graag gebruik van. Als je echter puur voor je eigen plezier gaat fietsen dan is het niet perse nodig om 27 versnellingen te hebben. 8 of 12 stuks zijn dan meer dan voldoende en daar kom je echt wel mee weg. Overigens zijn er genoeg betaalbare sportieve fietsen verkrijgbaar met heel veel versnellingen, dus voor de prijs hoef je het niet te laten. Die zit vooral in het gebruikte materiaal, de remmen en andere elementen van de fiets.

Kenmerken van een sportieve fiets

Je kut het zo duur maken als je wilt, maar over het algemeen heb je voor rond de €1000 al een zeer goede racefiets. Deze heeft vaak de hydraulische schijfremmen die we al noemden, maar ook een verende voorvork, meerdere versnellingen en goede LED verlichting (zowel voor als achter). Zo’n fiets wordt altijd standaard geleverd met een sportief (oftewel langwerpig) zadel, maar dit kun je natuurlijk zelf aanpassen als je dat wilt.