Slechthorendheid is een aandoening die vooral bij ouderen mensen vaak voorkomt. Door het ouder worden neemt het gehoor namelijk af. Een typische ouderdomsklacht zou je het ook wel kunnen noemen. Het is in principe niet schadelijk maar uiteraard wel erg vervelend als je minder kunt horen. Onze oren zijn toch een belangrijk zintuig die we bijvoorbeeld nodig hebben bij het communiceren. Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem en dat is een hoortoestel maar hoe werkt zo’n hoortoestel nu eigenlijk?

De werking

Een hoortoestel, ook wel bekend als een gehoorapparaat, is een klein apparaatje waarmee u beter kunt horen. Dit kleine apparaatje zorgt ervoor dat geluiden worden versterkt. Zie het als een kleine megafoon. Door de technologie die voor een hoortoestel wordt gebruikt kunnen bepaalde tonen ook nog meer worden versterkt dan andere waardoor het hoortoestel optimaal kan voldoen aan de wensen en behoeften van de drager. Echter zal een hoortoestel niet voor ieder gehoorverlies even goed werken. Het toestel is eigenlijk pas echt nuttig vanaf een gehoorverlies van 35 decibel of meer. Een decibel geeft een geluidsverhouding weer. Zo scoort fluisteren bijvoorbeeld 20 op de decibelschaal, praten scoort 60 op de decibel schaal en het geluid van een sirene scoort 120 op de decibelschaal. Wanneer u het ritselen van de bladeren of de regen niet meer kunt horen, dan kan dat het moment zijn dat u toe bent aan een hoortoestel.

Aanmeten

Een hoortoestel laat u altijd aanmeten bij een audicien. Een audicien is een specialist op gebied van het gehoor. Samen met de audicien bespreekt u uw wensen en behoeften aan de hand van een hoortest. U bespreekt samen wat u wilt en wat u verwachtingen zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf kiezen uit een in het oor model of achter het oor model. Andere mogelijkheden zoals oplaadbare hoortoestellen worden of hoortoestellen speciaal voor het sporten worden ook met u bespreken. Wanneer het juiste toestel is gevonden wordt deze op maat gemaakt en aangepast. Hierna begint de proefperiode en kunt u zelf ervaren hoe uw nieuwe hoortoestel voelt. Na deze proefperiode gaat u in principe altijd nog even langs bij de audicien voor de laatste (kleine) aanpassingen. Op dit moment kunt u ook direct aangeven als het hoortoestel niet naar wens is. De audicien zal altijd samen met u op zoek gaan naar een passende oplossing. Na dit bezoek rest u alleen nog maar een ding, genieten van alle mooie geluiden die u door middel van het kleine apparaatje weer kunt horen.