Heb jij binnenkort een spetterend feest, een chique diner of misschien wel een première of een gala? Grote kans dat er op jouw uitnodiging dan “Black Tie” of “Smoking” staat vermeld. Uiteraard weten we natuurlijk wel wat deze dresscode ongeveer inhoudt maar misschien zijn we nog niet op de hoogte van alles. Zo zitten er bijvoorbeeld best wat regeltjes verbonden aan dit thema en je wilt die (on)geschreven regels natuurlijk niet schenden. Hoe je een dit dresscode met stijl draagt? We vertellen het je in dit blog!

De smoking

Het belangrijkste gedeelte is natuurlijk de smoking zelf. De smoking is het tweedelige pak dat bestaat uit een bovenstuk en een onderstuk. Je bovenstuk is het jasje of de colbert en je onderstuk de broek of de pantalon. We zien vaak de smoking in het zwart maar deze kleur hoeft niet altijd. Dit is ook afhankelijk van wat er in de dresscode vermeld staat. Een donkerblauwe smoking kan bijvoorbeeld ook en we zien deze pakken zelfs in het wit, beige, grijs en rood voorbijkomen. Zelfs andere materialen worden steeds vaker gezien of met een patroontje. Tegenwoordig kan en mag steeds meer maar houdt wel altijd de dresscode aan.

Het overhemd

Onder smokings draag je altijd een overhemd. Draag je de smoking als avondkleding? Dan is je overhemd altijd wit. Draag je de smoking voor een andere gelegenheid? Dan kan je altijd nog enigszins variëren met de kleur. Vaak is het wel het mooist om een tegenovergestelde kleur te kiezen. Dus heb je een donker pak, kies dan voor een licht overhemd. Heb je juist een licht pak, kies dan voor een donker overhemd. Soms wordt er ook wel eens voor gekozen om zowel de smoking als het overhemd in dezelfde kleur te dragen maar kies dan wel altijd voor een smoking met een andere kleur bies zodat dit het geheel wel enigszins opbreekt.

De manchetknopen

Wanneer je dit pak draagt zijn je manchetten altijd zichtbaar omdat ze, als het goed is, onder de mouw van je jasje uitkomen. Is dit niet het geval, dan is of je jasje te lang of je overhemd te kort. Manchetknopen zijn knopen die dus op je manchetten komen en zijn dus een belangrijk en vooral zichtbaar onderdeel van je outfit. Zorg er daarom voor dat de knopen aansluiten op je outfit. Zilveren knopen zijn een veilige keuze maar je kan natuurlijk altijd uitpakken met andere kleuren als je dat zou willen. Een blauw pak met gouden manchetknopen is bijvoorbeeld ook een veelgemaakte keuze.

De schoenen

Had jij je sneakers al in je hand? Zet ze dan maar weer goed terug want onder een smoking hoort uiteraard een paar lakschoenen met veters. Geen lakschoenen thuis staan of in de winkel kunnen vinden? Nette schoenen van leer volstaan dan ook. Het liefst in de kleur zwart maar ook dit is weer enigszins afhankelijk van je outfit.