Er zijn weinig zaken in ons leven die in korte tijd zoveel zijn veranderd als ons mediagebruik. Dan heb ik het niet over smartphones of spelcomputers (hoewel deze ook zeer grote veranderingen teweegbrachten) maar gewoon de goede oude film op een beeldscherm. De film bestaat natuurlijk al honderd jaar. De manier waarop we hem consumeren is echter telkens aan verandering onderhevig. Hoewel ik nog vrij jeugdig ben, heb ik ook in mijn leven al voor veel verschillende beeldschermen gezeten. In deze blog een overzicht!

De gebroeders Lumiere en hun angstaanjagende trein

Aan het prille begin van het bewegend beeld staan de gebroeders Lumiere. Zij vertoonden in een bioscoop in Frankrijk beelden van een trein die het perron opreed. Er was geen plot of geluid, maar toch waren de bezoekers zeer onder de indruk. Zo onder de indruk zelfs, dat een groot deel van hen de bioscoop uitvluchtte toen de trein op het beeldscherm op hen afreed. Ze waren bang dat de trein daadwerkelijk de bioscoopzaal in kwam rijden. Persoonlijk vind ik dat moeilijk voor te stellen, want hoe kan een korrelige trein in zwartwit een gekleurde realiteit inrijden? Wel geeft het aan hoeveel indruk de eerste film op de mensen maakte.

Bioscoop bij je thuis via een HDMI kabel

Tijdens mijn jeugd was de bioscoop nog steeds een erg bijzonder uitje. We schrijven de jaren '90, dus op tv hadden we al een zender of dertig. Wat in de bioscoop kwam, was echter vele malen interessanter dan de films op tv. Films als The Matrix of The Lord of the Rings maakten op mij bijna net zo veel indruk als de trein van de gebroeders Lumiere op de mensen in de jaren '20. Een verdere revolutie vond plaats toen ik in de jaren '00 op kamers ging wonen. In mijn studentenhuis kochten we overdag DVD's in de stad, die we 's avonds op de laptop afspeelden. We investeerden in een beamer en een HDMI kabel, waarna we onze eigen thuisbioscoop optuigden. In de jaren '10 kwamen natuurlijk de streamingsdiensten, waardoor je op je Smart TV vanallerlei series en films kon afspelen. Voor mij voegde dat persoonlijk niet zoveel meer toe. Ik heb een riante DVD-collectie en nog steeds kijk ik het liefste met mijn HDMI kabel in mijn laptop naar een film op tv. DVD-spelers zijn natuurlijk ook niet duur, maar mijn HDMI kabel kan beeld en geluid haarscherp naar mijn tv sluizen, waardoor ik dit niet noodzakelijk acht. Ons mediagebruik evolueert door, maar in mijn wereld is het hoogtepunt reeds in de jaren '00 bereikt. Ik denk dat ik daar de rest van mijn leven blijf hangen!