Wanneer je een ongeval meemaakt of getuigen bent van een ongeval is het altijd even schrikken. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk op een veilige manier te handelen. Het is altijd verstandig dat je hier de basiskennis voor hebt. Belangrijk hierbij is dat je weet wat je moet doen en wie je moet inschakelen. In deze blog nemen we je mee in een aantal verschillende zaken die goed zijn om te weten zodat je altijd direct kan handelen na een ongeval.

Veiligheid is het belangrijkste

Zorg bij een ongeval eerst voor veiligheid. Denk eerst aan uw eigen veiligheid, de veiligheid van omstanders en vervolgens de veiligheid van het slachtoffer. Loop bijvoorbeeld bij een verkeersongeval niet zomaar over de weg om hulp te bieden. Zorg er ook voor dat u waarschuwingen geeft over ongevallen voor aankomend verkeer. Als iemand gewond raakt tijdens het doen van een klus, overweeg dan om bijvoorbeeld de machine uit te zetten. Als het slachtoffer in contact komt met een gevaarlijke stof, pas dan op dat u de stof niet zelf aanraakt. Let er bij brand op dat u niet verbrandt en probeer deze te doven als dat lukt.

Bekijk de situatie

Blijf zoveel mogelijk bij het slachtoffer. Als u de enige bij het slachtoffer bent, mag u het slachtoffer met rust laten en moet u hulp zoeken. Vertel het slachtoffer dan dat u op het punt staat hulp te krijgen, en kom dan terug. Voorkom extra schade door het slachtoffer zo min mogelijk te verplaatsen. Ook moet worden overwogen om slachtoffers te beschermen tegen brandende zon, regen, wind en kou. Dit kan worden gedaan door jassen, dekens, paraplu's of andere middelen in de buurt.

Professionele hulp inschakelen

Wanneer je weet wat er aan de hand is en eerste hulp hebt geboden moet u kunnen inschatten of er professionele hulp nodig is. Zo ja, bel deze dan op. Het is belangrijk dat u hier niet te lang mee wacht. In een splitsecond kan er veel gebeuren. Daarom is het van belang dat u snel reageert, u kan beter wel professionele hulp inschakelen dan niet. Zeker bij twijfelen is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Achter kan het zelfs zo zijn dat u bijvoorbeeld letselschade advocaat Schiedam moet inschakelen. Dit is nodig om het ongeval te verhalen bij de verantwoordelijke. Vaak bent u dat niet zelf als u bijvoorbeeld aan het werk bent of als u het ongeval niet veroorzaakt hebt.