Als inwoner van een bepaalde provincie hang je vaak de vlag ervan met trots uit. Soms wil je daar ook wel een Nederlandse wimpel bij kopen om je nationale identiteit uit te stralen. Toch zijn er genoeg mensen die de ware betekenis van een vlag of wimpel niet kennen en hem toch uithangen. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar als je trots een vlag uithangt is het leuk om ook het verhaal achter de vlag te kunnen vertellen. Welke betekenis schuilt er achter de provincievlaggen? In dit artikel lichten we een aantal provincievlaggen toe. 

De vlag van Flevoland

Alle provincies hebben hun eigen vlag. Zo ook de jongste provincie van Nederland. De vlag van Flevoland bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren blauw en groen. Deze banen staan voor blauwe Zuiderzee die eens in deze provincie tekeer ging en de groene velden waar de provincie nu vooral uit bestaat. Deze twee banen worden gescheiden door een dunne gele baan, die de korenvelden in de provincie als betekenis heeft. Verder is in de linkerbovenhoek van de vlag een Franse lelie te zien. Deze lelie is een eerbetoon aan Cornelis Lely, de man die aan de basis stond van de Zuiderzeewerken en de creatie van de provincie Flevoland.

De Friese vlag

Dit is waarschijnlijk de bekendste provincievlag van Nederland. In schaatswedstrijden, bij voetbalwedstrijden van de club SC Heerenveen en bij veel zuivelproducten is deze vlag vaak terug te zien. De Friese vlag bestaat uit vier blauwe en witte diagonale banen. In de witte banen zijn zeven rode hartvormige symbolen te zien. Deze symbolen worden pompeblêden genoemd en ze verwijzen naar de zeven Friese ‘zeelanden’. Deze zeelanden waren zelfstandige landstreken die ten tijde van de middeleeuwen een verdedigingslinie vormden tegen de Noormannen.